top of page

פורטל ידע

מנהיגות מכלילה בזמן משבר


מאת: אביטל ינובסקי, מנכ"ליתמשותפת The DEI Code, מומחית בגיוון והכללה

 


מנהיגות מכילה (או מכלילה) היא כלי משמעותי ביישום גיוון והכללה בארגונים. יש מספר מודלים למנהיגות מכלילה בעולם. אנחנו ב- The DEI Code בחרנו לעבוד לפי המודל של Catalyst, כי הוא מאד ברור ופשוט יחסית ליישום. מנהיגות מכילה היא כלי שעובד בצורה מעולה בשגרה וגם ברגעי משבר. לצערנו הרב, בתקופה האחרונה 'הצלחנו' לצבור בזה הרבה מאד ניסיון מעשי, בשטח. מאז הטבח הברוטלי בשבת השחורה ותחילת המלחמה, הרבה מנהלות ומנהלים בחברות וארגונים מתמודדים עם אתגרים מורכבים. אנחנו רואות שלמי שאימצו את הכלי הזה קצת יותר קל להמשיך ולנהל, להמשיך ולעמוד ביעדים.


מה זו מנהיגות מכלילה? מנהיגות מכלילה מורכבת משני חלקים: מנהיגות כלפי חוץ – איך אנחנו פועלים כלפי חוץ בארגון וכלפי אנשים הצוות כיד שיהיה לכל עובד ועובדת מה שהם צריכים כדי לבצע את המשימות – שיהיה להם את הציוד, הידע, הסביבה המיטבית לפעול בה. בהיבט הזה נדבר על 2 מימדים מרכזיים – העצמה ואחריותיות.

מנהיגות כלפי פנים – התבוננות פנימה על עצמנו כמנהלים, על התכונות וההתנהגויות שלי, כדי לרתום אחרים, כדי להצליח ביחד.

בהיבט הזה נדבר על 2 מימדים מרכזיים – ענווה ואומץ.

מנהיגות כלפי חוץ מזכירה תכנים שמנהלים צעירים לומדים כבר הרבה שנים. מנהיגות כלפי פנים היא מודרנית יותר, מתאימה לניהול בעולם החדש, המשתנה במהירות והמגוון. השילוב בינהם הוא מהות כוחו של הכלי. מנהיגות מכלילה הלכה למעשה

נקודת המבט שאנחנו יוצאים ממנה היא שארגונים צריכים להמשיך לתפקד גם במשברים. זה לא קל, אבל יש כמה סיבות שבגללן חשוב שנמשיך לתפקד - לקוחות שצריכים אותנו, ספקים שתלויים בנו, הימנעות ממשבר כלכלי בנוסף למשבר הקיים, שרידות המותג והחברה ביום שאחרי וכו'. זו האחריות שלנו, מנהלות ומנהלים. ובכל זאת, למרות הצורך להמשיך, אנחנו לא יכולים פשוט להתייחס למצב כ'עסקים כרגיל'. יש אתגרים ניהוליים בחברות כי כלום לא הכין אותנו באמת לעוצמת המשבר הזה וכי מנהלים ומנהלות, עובדים ועובדות, מושפעים מהתקופה באופנים שונים – יש כאלה במעגלים הראשונים של הטבח והנפגעים, חלק פונו מבתיהם בדרום ובצפון, חלק במילואים, נשים וגברים, חלק במצבת חלקית בבית בלי מסגרות לילדים ועוד ועוד אתגרים.


אנחנו מחויבים להסתכל על הדברים מזווית הרבה יותר מודעת ומכילה כדי שההמשכיות העסקית תבוא עם לכידות ארגונית. אנחנו רוצים שאנשים ירגישו שהארגון רואה אותם ושביום שאחרי הם ירצו להמשיך איתנו.

תכלס, מה זה אומר?


1. העצמה (Empowerment) - האחריות שלנו לאפשר לעובדים להתפתח ולשגשג מנהלים צריכים לוודא שקולות מגוונים מיוצגים בתהליכי קבלת החלטות לגבי מדיניות החברה, אסטרטגיות תגובה למשבר בחברה ובצוות. ההחלטות שנקבל כשנשמע מגוון של דיעות יתאימו ליותר עובדים ועובדות.

כולנו מלהטטים בין הבית לעבודה, בין השמירה על החוסן שלנו ושל הקרובים לנו לבין המחויבויות לתפקיד. זה מאתגר בתקופת משבר יותר מאשר בדרך כלל. אנחנו צריכים להיות גמישים ולתת להם את היכולת לעשות את המשימות. חפשו להבין מה אפשרי והגיוני עבור כל עובד ועובדת ועשו כל מאמץ לתמוך בכך כדי שיצליחו.


2. אחריותיות (Accountability): - הפגנת אמון בעובדים, ראוי שנסמוך עליהם

כלל המפתח הוא שאנחנו לא עושים את העבודה במקום העובדים. אנחנו סומכים עליהם, מאמינים בהם ומאפשרים להם לעשות מה שהם צריכים. יחד עם זאת, צריך להגדיר יחד סדרי עדיפויות, להגדיר מה הם יכולים לעשות עכשיו ומה לא. צריך להתמקד במשימות הקריטיות ביותר ולהסביר למה הן קריטיות, ולהפריד בין הטווח הקצר לטווח הארוך. בנוסף, חשוב להיות גמישים ככל האפשר, כל צוות בנפרד. בדדליינים, בשעות העבודה – היקף ופריסה, בצמצום פגישות לא חיוניות וכו'.

3. ענווה (Humility): - התגברות על מגבלות ה"הטייה העיוורת", ההכרה בתרומתם של אחרים

התובנה שמלווה אותנו כל הזמן בגיוון והכללה זה שאנחנו לא יודעים הכל, לא כולם "כמונו". גם לנו, אחרי שנים בתחום, יש לנו המון ניסיון וחווינו המון ועדיין, אנחנו לא יודעות הכל.

היום, יותר מתמיד, חשוב לא להניח הנחות, לא לחשוב שאנחנו יודעים מה אנשים חושבים ומרגישים. צריך ליצור מרחבים בטוחים כדי לשתף חששות, פחדים ותחושות, להקשיב בהקשבה פעילה ולא שיפוטית, להכיר בכך שלאנשים שונים יש נקודות מבט מגוונות ולתת מקום לדעות השונות

חשוב גם להמשיך להקשיב כל הזמן. דיברנו עם אנשים לפני שבועיים? המצב והתחושות של אנשים משתנה כל הזמן. חשוב לתעדף משאבים לבריאות הנפש. כל רגש תקף וראוי לשקול בכובד ראש כל צורך שמבוטא.

אם ניתן, כדאי להציע שירותי ייעוץ חיצוניים ומשאבים להתמודדות עם מתח, חרדה וטראומה . נרמול התמיכה בבריאות הנפש מפחית תוויות ומקדם רווחה כללית וזופעילות חשובה שמביאה רווח גם בטווח הארוך. בחלק מהחברות קיימות קהילות עניין (Employee Resource Groups ) של נשים, חברה ערבית, חברה חרדית, עובדים עם מוגבלויות וכד'. מומלץ להתייעץ עם מובילי הקהילות כי הם בעלי הבנה של צרכי הקהילה שהם מייצגים -בתוך הארגון וגם מחוצה לו. * שימו לב לקהילות "לא מוגדרות" שנוצרות במצבי משבר כגון מטפלים (בבני משפחה אן קהילה) , אנשים ללא עורף משפחתי/חברתי, עובדים ועובדות שיש להם קרובים שנפגעו או קרובים בחזית, מתמודדי נפש וחרדות ועוד'. דאגו ליצירת קשר ותמיכה בקהילות הנפגעות מהמשבר. 4. אומץ (Courage): - העדפת עמידה במשימה על אינטרסים אישיים ופעולה על פי עקרונות, תוך לקיחת סיכונים אישית


יש לנו אחריות להבין את המתחים שיש בימים כאלה בין קבוצות שונות של עובדים ולהזכיר שאנחנו חברה שמונעת אפליה ופגיעה ושמאמינה שלכולם וכולן יש חלק. צריך להיות מאוד ברור לכל האנשים בארגון מה מותר ומה אסור. במצבים קיצוניים, חייבים גם לפעול! ובשקיפות. לבצע שיחות אישיות ואפילו לסיים העסקה.


הקשבה פעילה ושיחות מורכבות – המלצות

ההמלצה היא להקפיד על שלושה דברים – הכרה, אישור ובירור. אלו דברים שלא תמיד אנחנו מודעים להם ובתקופת משבר חשובים הרבה יותר.

הכרה – להקפיד להגיד "תודה על השיתוף"

אישור – לבטא במילים את חשיבות קיום השיח. "זו שיחה שחשוב לי לנהל. אכפת לי ממך ומהנושא" (גם אם לא נסכים וגם אם לא אצליח להבין עד הסוף את נקודת המבט שלך).

שאלות – לשאול שאלות שינחו אותנו איך לסייע לעובדים ולעובדות, באמת, לפי מה שמתאים להם. לאנשים שונים יש צרכים שונים ודרכי התמודדות שונות. לדוגמא: "מהודבראחדשאנייכולהלעשותהיוםכדילהקלעליךלהתקדם במשימות?"


סיכום, מנהיגות ארגונית מכלילה - קווים לדמותה

🌈שום דבר עלינו בלעדינו

אין להחליט עבור קהילות או קבוצות, אלא לתת מענה מותאם בהקשבה מלאה לצרכים ולרצונות העולים מהשטח לכל אורך התהליך.

🌈תקשורת רציפה לייצר ערוצי תקשורת ומידע ברורים, פתוחים ורציפים.

One stop shop 🌈 כדאי שיהיה גוף המתאם בין כל הגורמים על מנת לתת למנהלים מענה מהיר, מסונכרן ויעיל. לגוף המתכלל יש גמישות ועצמאות תקציבית שיאפשרו לו להוציא כספים עם כמה שפחות תהליכים בירוקרטיים.

🌈להניח שכולנו זקוקים לסיוע הנחת הבסיס היא שגם מי שלא מבקש עזרה, זקוק להקשבה ופעמים רבות לעזרה. חלק זקוקים לה יותר מאחרים.

🌈התאמה אישית וגמישות התאמת המענים ככל האפשר לצוותים וקבוצות בשל המורכבות הרבה והשוני בין יחידות בארגון או בין אנשים שחווים את המצב בצורות שונות.


רוצים להתייעץ איך ליישם מנהיגות מכלילה מייד או איך לגבש אסטרטגיה אפקטיבית לתקופה הקרובה? אנחנו כאן כדי לעזור.

פרטי קשר:

054-4454576 info@TheDEICode.com



bottom of page