top of page

פורטל ידע

מוגבלויות – בעת הזו ההתייחסות חשובה מתמיד


מאת: אביטל ינובסקי, מנכ"ליתמשותפת The DEI Code, מומחית בגיוון והכללה

 





ב- 3 בדצמבר ציינו את היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלויות – יום שמוקדש להעלאת

המודעות לתועלת שבהכללת אנשים עם מוגבלויות, יום שבו העולם קורא לתמוך בכבודם, בזכויותיהם ובשלומם.לענף הטכנולוגיה יש פוטנציאל אדיר לשילוב עובדים עם מוגבלויות. זו דרך מצוינת להרוויח עובדים נאמנים ותורמים, ובאותה נשימה, לעזור לאנשים בעלי הכישורים המתאימים, עם מוגבלויות, לעבוד במשרות נחשקות, רווחיות ומכובדות.

בעת הזו ההבנה של מה זה אנשים עם מוגבלויות חשובה מתמיד. לצערנו רבות ורבים, מצטרפים להגדרה הזו כל יום. אנשים רבים, בכל הגילאים, נפגעו מאז השבת השחורה, פגיעות שקל לראות, ופגיעות שקופות. בעת הזו צריך גם לחשוב על ההתאמות שנדרשות ועוד ידרשו לעובדים הקיימים בארגון, כאלה שנפגעו ו"מטפלים" Care Givers  - אלו שמטפלים באנשים במעגל הראשון שלהם שנפגעו. הרבה בסביבה האישית והארגונית של רובינו לא נשאר כמו שהיה.

 

אז איך הדברים נראים היום בחברות וארגונים טכנולוגיים בישראל?


כמי שמתעסקת בגיוון והכללה שנים רבות, כל שנה דצמבר הוא חודש לחגוג בו הצלחות. אני עובדת בשילוב עובדים עם מוגבלויות בתוך התעשייה הזו כבר כמעט 15 שנים (וגדלתי בה כמתכנתת בעצמי) ואני רואה מקרוב איך שילוב עובדים עם מוגבלויות מיושם ביותר ויותר חברות ואיך התהליך הולך ומתבגר עם השנים. השנה אין מקום לחגיגות, אלא להסתכלות על התפקוד שלנו, החברות והארגונים, מה נדרש לעשות כאן ועכשיו ואיך צריכה להיראות ההתנהלות קדימה – בימים שעוד יבואו.


מאז השבת השחורה נדרשנו להסתכלות אחת - לצערנו, עובדים שלנו ויקיריהם נפגעו, פיזית ונפשית. גם חלק מהעובדים ללא מוגבלות מושפעים רגשית באופן כל כך מהותי שיכול להיות מוגדר מוגבלות זמנית גם אם הם לא מבקשים הכרה ככאלה. זה נכון גם ללקוחות שלנו ולספקים שלנו.


לעיתים נדרשנו לעדכן את ההתאמות – להבין שלחלק מהעובדים סביבת המגורים שונתה ללא הכר, כי היא נפגעה או כי היו חייבים לעבור לדירה עם ממ"ד, חלקם דווקא מתקשים בעבודה במשרד, בגלל אתגרים של אזעקות, ניידות למרחבים מוגנים וכד'. יחד עם זאת, בלא מעט חברות עובדים עם מוגבלויות נבחרו להיות חלק מצוותי ה- DR (התאוששות מאסון)  כי הם לא נקראו למילואים ואפשר לסמוך עליהם שיהיו זמינים. חלקם אפילו נשלחו לחו"ל לצורך העניין.


וראוי להתכונן לחזרתם של הפצועים לעבודה. בכל יום מצטרפים לצערנו עוד לוחמים ולוחמות להגדרה הזו. חלק חשוב מהשיקום שלהם יהיה השילוב בחזרה בעבודה שלהם או מציאת עבודה חדשה. לא תמיד הם יוכלו לעשות את מה שעשו קודם, באותה צורה. אבל רבות מהיכולות והכישורים שלהם קיימות והם כמובן יוכלו להמשיך לתרום לחברות ולארגונים.

 

כל העובדים בארגון מסתכלים על איך אנחנו פועלים, איך אנחנו מתייחסים לאלו שנפגעו.

 

אני מקבלת הרבה שאלות על "איך?", אולי אפילו "איך בדיוק?" לפעול. בקהילת "גיוון והכללה – זה עובד!" קהילת מעסיקים שמקדמים גיוון החלפנו מידע על אמצעים טכנולוגיים ל"שמיעת" אזעקות ללקויי שמיעה וחירשים, על איך להתכונן לחזרתם של עובדים שאיבדו את השמיעה ואת הראיה ןגפיעות מגוונות נוספות (לצערנו המספרים לא מבוטלים), ואיך מיישמים פרקטיקות לשילוב עובדים עם מוגבלויות נפשיות גם לאחרים שלא התייחסנו אליהם קודם ככאלה ונראה לנו שכיום ממש מתקשים.

 

שילוב עובדים עם מוגבלויות הוא האקסטרים של גיוון והכללה. לארגונים שכבר מיישמים את זה בהצלחה קצת קל יותר כיום. השונויות אצל עובדים עם מוגבלויות כל כך מגוונות שממילא נדרש מאיתנו להסתכל על כל אחד ואחת בנפרד, לראות מה הם צריכים כדי להצליח. זה מה שמנהלים נדרשים ליישם כרגע עבור כולם וכולן, גם מאוכלוסיית הרוב. בעתיד הקרוב נדרשת תשומת לב ארגונית – לתהליכי המיון, הקליטה והשילוב לאורך זמן של מועמדים עם מוגבלויות ושל עובדים שלנו שחייבים שינוי בתוך הארגון כדי להצליח. מועמדים ועובדים צריכים הזדמנות להצהיר על מה הם צריכים כדי להצליח להוכיח את היכולות שלהם. נדרשת נגישות פיזית למי שזקוק לה ונדרשות התאמות אחרות לפי סוגי המגבלה. נדרש למצוא את המקום הנכון לאדם – לעובדת עם מוגבלות שמיעה קל יותר בצוות שנפגש הרבה במשרד, עובד המתמודד עם חרדות זקוק למנהל או מנהלת שרואים אותו, שמבינים שצריך להקפיד על חיזוקים רבים ותהליך שילוב בתפקיד הדרגתי יותר.

 

הנה כמה דוגמאות לאתגרים שחברות וארגונים כבר מתמודדים איתם וימשיכו להעסיק אותנו -

עובדים שלנו לא מתפקדים כבר תקופה, הם ממש "נעלמו". איך לסייע להם לחזור לתפקוד? נצטרך להנגיש את המשרדים שלנו לעובדים שהפכו ללקויי ראיה ועיוורים – מה זה אומר?

 

איך משפרים את השירותים שלנו ללקוחות שהפכו להיות אנשים עם מוגבלויות? אנחנו לא רוצים לאבד אותם. ואיך מיידעים אותם על זה?

 

מניסיון אישי ארוך בחברות גלובליות - פגישה שבה חלק מהעובדים נמצאים במקום פיזי אחד וחלק מרחוק קשה לכולם. פעם חוויתי את זה ב- WEBEX, היום עובדים רבים חווים את זה במגוון פלטפורמות נוספות. הקושי נשאר. לאנשים עם לקויות שמיעה היא כמעט בלתי אפשרית. ישנן יכולות תמלול שכדאי להכיר כדי להקל במעט ובעיקר כדי להראות לעובדים שחושבים עליהם. 

איך פונים לאנשים האלה שרק עכשיו מתחילים לעכל שהם אנשים עם מוגבלויות, עובדים עם מוגבלויות?  


אתם לא לבד! מוזמנים לפנות ולקבל הכוונה איך להצליח. אשמח לרתום את ניסיוני הארוך כדי להקל עליכם.

פרטי קשר:054-4454576 | info@TheDEICode.com

bottom of page