top of page

פורטל ידע

להתפצל כדי לצמוח

 

מיכל זיגלמן - פיזיקאית, מומחית לאסטרטגיה, חדשנות וקבלת החלטות בתנאי מורכבות ואי ודאות, מייסדת ומנכ"ל Duality, מפתחת שיטת הניהול הדואלי Bimodal ManagementTM


 



למה שענק יפצל את כוחו בדיוק בעיתוי בו הוא זקוק לו מתמיד?


ג'נרל אלקטריק (GE), הקונצרן התעשייתי האייקוני שנוסד בשנת1892 מתפרק. החברה הודיעה החודש על תכניתה להתפצל לשלוש חברות ציבוריות בתחומי תעופה, בריאות ואנרגיה.


הפיצול הוא צעד נוסף בשורה של שינויים רדיקליים שעברה החברה בשנים האחרונות, עם צמצומה מענקית שחלשה על אחזקות במגוון רחב של תחומים כמו תעופה, פיננסים, תוכנה ומערכות מידע, מכשור רפואי, תאורה, תחבורה וספנות, אנרגיה מתחדשת ועוד, להתמקדות בכמה תחומי ליבה.


מה עומד מאחורי ההחלטה האסטרטגית של GE להתפצל לשלוש חברות?


מהר יותר, גבוה יותר

הפיצול מאפשר לכל אחת מהחברות למצות את מלוא פוטנציאל הצמיחה שלה: לקדם אסטרטגיה מותאמת בדייקנות לשוק שלה, להקצות משאבים לתהליכי חדשנות ייחודיים, לייצר שיתופי פעולה שיקדמו אותה באקוסיסטם של תחומה, למסד תרבות המותאמת לה. כל אלו נחוצים לחברה כדי לרוץ מהר, לקחת סיכונים ולמצב עצמה בחזית התחרות, עם כמה שפחות התנגדויות ו״מקלות בגלגלים״.


רב תחומיות או העמקה - מה חשוב יותר?

כדי לתת מענה פרסונלי ואיכותי לצרכים ולאתגרים המורכבים של לקוחות בעידן החדש, ארגונים נדרשים לעיתים לפתרונות אינטגרטיביים ורב תחומיים. פתרונות מותאמים מחייבים גם התמקצעות ומומחיות. רב תחומיות אינה תחליף למומחיות. פיצול החברה מוליד שלוש חברות מומחיות בתחומן. שיתוף ביניהן עתיד לספק לשוק גם מומחיות וגם רב תחומיות. הערך לטווח הארוך ששילוב כזה יכול להביא ללקוחות ולכל בעלי העניין גדול יותר.


קריאת שוק עדכנית

הבחירה להתמקד בתחומי תעופה, בריאות ואנרגיה כמובן אינה מקרית. היא מייצגת זיהוי אסטרטגי של מגמות הבריאות והאנרגיה כתחומים צומחים בעידן החדש. בעולם פוסט קורונה הזיקה בין שני תחומים אלו לבין עולם התעופה רק התחזקה והולידה צרכים חדשים. חברה שתשכיל לספק פתרונות אינטגרטיביים, איכותיים וחדשניים לצרכים הללו תמנף את גלי הביקוש החדשים שהוליד ״עידן הקורונה״.


לא החזק כי אם הגמיש הוא זה ששורד בעולם משבש

דינוזאורים עסקיים יתקשו לשרוד בעולם של שינויים. המעבר של GE, אחד מסמלי הכוח של העידן ״הישן״ מקונצרן ענק לאקוסיסטם של חברות, מסמל את תפיסת השוק החדש. בעולם משבש, מקור החוסן והיציבות של עסקים אינו במבנים גדולים אלא דווקא במבנים קטנים, מבוזרים וגמישים.


המגמה של פירוק קונצרנים מסתמנת בקרב ענקיות נוספות בתעשייה, כמו סימנס או פיליפס, שפיצלו או נפרדו מחטיבות. בעולם הטכנולוגיה לעומת זאת, המגמה הפוכה, כאשר אלפאבית, אמזון ולאחרונה גם Meta צומחות כישויות תאגידיות המאחדות לתוכן מגוון חברות.


מהו המבנה שיוכיח עצמו לאורך זמן בשוק המשבש? ימים יגידו

bottom of page