top of page

פורטל ידע

התפתחות שפות התכנות

 

פינת רגע של היסטוריה


אריה עמית | יועץ אסטרטגי, חבר נשיאות הלשכה



 

נחשפתי לראשונה לעולם התכנות במסגרת לימודי בטכניון בסוף שנות הששים של המאה הקודמת – למדתי Algol 60 לצרכי התרגול בקורס לאנליזה נומרית. ההכרות הזו עזרה לי לקבל את ההחלטה להתגייס לממר"ם וללמוד שפות תכנות נוספות במסגרת קורס התכנות: שפת TAC של הפילקו, שפת האסמבלר של IBM MF, 1PL, ואלה היו השפות בהן כתבתי במהלך רוב קריירת התכנות שלי (כ 10 שנים), למדתי גם קובול, ליספ ופרולוג ובהמשך גם .C

הבנתי, שהמבנה והתכנון של תוכנה משלבים המון אינטואיציה, יכולת יצירתית וחשיבה אלגוריתמית. שבאמצעותה ניתן לפתור בעיות מורכבות וליצור מוצרים תוכנה מתקדמים. תכנות היה עבורי כלי יצירתי שכלל רבדי פתרון וגישות יצירתיות רבות, ולכן ראיתי אותו גם כפעילות שמשלבת בין תכונות של מקצוע לאומנות. והרביתי להשתמש בסיסמא "פעם תוכניתן – תמיד תוכניתן".

אז במסגרת המדור "רגע של היסטוריה" בחרתי הפעם לעקוב אחרי התפתחות שפות המחשוב

במשך יותר מחמישים שנה, מתכנתי מחשבים כותבים קוד. וטכנולוגיות חדשות ממשיכות להופיע, להתפתח ולהתבגר בקצב מהיר - עד לנקודה שבה יש כיום יותר מ-2,500 שפות תכנות מתועדותO'Reilly Media. הפיקה כרזה בשם History of Programming Languages,אשר משרטטת למעלה מחמישים שפות תכנות על ציר זמן רב-שכבתי ומקודד בצבע.

המיפוי של אוריילי על התפתחות שפות התכנות משנות החמישים של המאה הקודמת מוצג בתרשים:



מאחר ואני מודע לקשיים לקרוא בו ללא זכוכית מגדלת מצאתי ברשת קובץ PDF המפרט את הפרטים באופן קריא יותר. (לחצו לקריאה והורדה..)

שפת התכנות הראשונה פותחה ב-1883 כאשר Ada Lovelace and Charles Babbage עבדו יחד על המנוע האנליטי, שהיה מחשב מכני פרימיטיבי. לאבלייס הצליחה להבחין בחשיבותם של מספרים, והבינה שהם יכולים לייצג יותר מסתם ערכים מספריים של דברים. לאבלייס כתבה אלגוריתם עבור המנוע האנליטי, תוכנת המחשב הראשונה, לחישוב מספרי ברנולי. (קרא עוד.. )

ועל כל שאר שפות התכנות מוזמנים לבקר באתר של Éric Lévénez

וללמוד עוד על ההיסטוריה של שפות התכנות.


שפות תכנות מחשבים שבשימוש היום נבנו על המושגים שעוצבו בשפות ישנות יותר. שפות ישנות רבות עדיין בשימוש היום או משמשות כבסיס לשפות חדשות. שפות התכנות החדשות יותר מכוונות לרוב לפשט את עבודתם של מתכנתים. ההתרחבות המתמדת של הטכנולוגיה מבטיחה ששפות תכנות מחשב יישארו חלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים עוד זמן רב.

שפות התכנות הלכו והתפתחו במרוצת השנים, עברו שינויים רבים ומשימות מסוימות אף הפכו לאוטומטיות עד כדי כך שיש הרואים את קץ עולם התכנות לאור השימוש והיכולות הגבוהות של הבינה המלאכותית הגנרטיבית.

bottom of page