top of page

פורטל ידע

הטכנולוגיות שמאיצות את הטרנספורמציה הדיגיטלית


מאת: רז הייפרמן | יועץ בכיר לטרנספורמציה דיגיטלית ודירקטור BDO Digital וחבר נשיאות הלשכה



 



רקע

בשנת 2019 ד"ר George Westerman, חוקר בכיר ב MIT, ניסח חוק את החוק הראשון של הטרנספורמציה הדיגיטלית: "הטכנולוגיות משתנות במהירות, אבל הארגונים משתנים הרבה יותר לאט". הטכנולוגיות הדיגיטליות מתקדמות בקצב אקספוננציאלי, בעוד הארגונים מתקדמים בקצב לוגריתמי. הקצב המהיר בהתפתחות הטכנולוגיות הדיגיטליות מאתגר את הארגונים הנאלצים להתמודד עם נושאים כגון התנגדות של עובדים, חשש משינויים ואיבוד מקום העבודה, אינרציה ארגונית, תרבות ארגונית שונאת סיכונים, ועדי עובדים ועוד. הטרנספורמציה דיגיטלית היא בראש וראשונה אתגר ניהולי ומנהיגותי ופחות טכנולוגי. למרות האתגר הניהולי, אסור לארגון להתעלם מהטכנולוגיות החדשניות ולאפשר למתחרים להפוך אותן ליתרון תחרותי ולשבש את המודל העסקי הנוכחי.     

 

נסקור בקצרה אוסף טכנולוגיות דיגיטליות חדשניות המאיצות את הטרנספורמציה הדיגיטלית. ארגונים צריכים להכיר, לבחון ולהחליט כיצד להשתמש בהן במסע הדיגיטלי שלהם.  

 

טכנולוגיות לטרנספורמציה דיגיטלית 2.0

 

1.  מחשוב ענן (Cloud Computing)

 

מחשוב הענן מהווה התפתחות טכנולוגית משמעותית. הענן מאפשר גמישות, יכולת גידול (Scalability), עלויות על בסיס של שימוש, נגישות מכל מקום בעולם ויתרונות רבים נוספים. קיימים סוגים שונים של ענן – ענן ציבורי, ענן פרטי וענן היברידי המשלב ענן פרטי, ציבורי ומחשוב מקומי (On Prem). על הארגונים לבחון את נושא הענן ומשמעויות ההגירה אליו. הענן הוא תשתית להאצת החדשנות ומענה לגידול הבלתי פוסק בעוצמות המחשוב.

 

2. בינה מלאכותית (AI - Artificial intelligence)

 

הבינה המלאכותית ולמידת המכונה הן טכנולוגיות חשובות שהבשילו לאחר שנים רבות של פיתוח. הבינה המלאכותית היא משפחה רחבה של סוגי טכנולוגיות שונות המשמשות תשתית לצ'אטבוטים, מנועי המלצה, סייענים וירטואליים, זיהוי שפה טבעית ודיבור (NLP), זיהוי תמונות, מערכות מומחה חדשניות, אנליטיקה מתקדמת על נתונים/תמונות/קול, ומגוון רחב של יישומים. פריצת הדרך וההתלהבות סביב מודלים גדולים של שפה (LLM) ויישומים כגון ChatGPT, מצביעים על הפוטנציאל העצום של הטכנולוגיה. ארגונים חייבים לבחון טכנולוגיות אלה ולמצוא את היישומים הרלוונטיים להם. נקודה לתשומת לב – טכנולוגיה זו תלויה בקיום הנתונים הרלוונטיים ובאיכותם.

 

3. אינטרנט של חפצים (IoT – Internet of Things)

 

טכנולוגיית ה IoT מהווה תשתית למגוון מוצרים ויישומים. השילוב של סנסורים והיכולת של שידור וקבלת נתונים, מהווים בסיס למוצרים חכמים, לקבלת מידע בזמן אמת, לניהול מתקדם של שרשרת אספקה, לשילוב מחשוב לביש ועוד. יישומי עיר חכמה, בית חכם, קמפוס חכם, תעשייה חכמה (Industry 4.0), תחבורה חכמה, חקלאות מדייקת ועוד, הם דוגמאות לפוטנציאל העצום של הטכנולוגיה, המהווה תשתית לחדשנות וטרנספורמציה דיגיטלית.

 

4.  אנליטיקה ו Big Data

 

הנתונים נחשבים לדלק של הכלכלה הדיגיטלית ומהווים נכס חשוב לארגון המודרני. כמות הסנסורים, הרשתות החברתיות והמערכות הדיגיטליות, הביאו לגידול אדיר בכמות הנתונים הנאספים. היכולת לאחסן ולנהל נפחי נתונים עצומים בפורמטים שונים (נתונים מובנים, נתונים לא מובנים) ועוצמות מחשב הולכות וגדלות, הזניקו את נושא האנליטקה לביצועים חדשים ומדהימים ביישומים בשיווק, ייצור, מכירות, שירות, ניהול מלאי ועוד. זוהי תשתית חשובה לבינה מלאכותית, לחדשנות, לכריית נתונים ולפיתוח מודלים חכמים של Predictive Analytics.

 

5. Blockchain

 

טכנולוגיית הבלוקצ'יין היא טכנולוגיה מבוזרת עם מנגנון היכול לשמור על טראנזקציות באופן אמין ובלתי ניתנות לשינוי, מהווה תשתית ליישומים חדשניים הדורשים אמון (Trust) ושקיפות. טכנולוגיה זו חשובה בתעשיות הדורשות רמה גבוהה של אמון, כמו בעולם הבנקאות, הבריאות, ספנות ותובלה ועוד. אנו מתחילים לראות מגוון רחב של יישומים המבוססים על טכנולוגיה זו המהווה נדבך חשוב בטרנספורמציה הדיגיטלית.

 

6. תאומים דיגיטליים (Digital Twins)

 

טכנולוגיה המגשרת בין חפצים פיסיים והעולם הדיגיטלי. התאום הדיגיטלי הוא מודל המייצג באופן אמין ורציף חפץ פיסי כלשהו (למשל בניין, טורבינת רוח, קטר, רכב, מטוס וכד'). החפץ הפיסי עתיר סנסורים ומשדר כל הזמן נתונים למודל הדיגיטלי באמצעות IoT ומופעל בדרך כלל בענן. הסנסורים משדרים נתונים כגון חום, מהירות, לחץ, תנאי מזג אויר ועוד. התאום הדיגיטלי מעבד את הנתונים, מנטר, ומתריע על חריגים במצב החפץ ומאפשרים שיפור ביצועים, תכנון תחזוקה, ביצוע סימולציות ועוד.

 

7. תהליכים רובוטיים (RPA – Robotic Process Automation)

 

טכנולוגיה המאפשרת ביצוע אוטומטי של תהליכים עסקיים החוזרים על עצמם, לחסכון בעבודה ידנית, צמצום טעויות ושיפור ביצועים. טכנולוגיה זו מאפשרת ייעול בתהליכים כגון הזנת חשבוניות, התאמות בנקים, הזנה למספר מערכות מידע שונות ועוד. הטכנולוגיה מאפשרת שחרור העובדים מעבודות רוטיניות למעבר לעבודות בעלות ערך מוסף גבוה יותר.

 

8. הדפסה תלת מימדית  (3D Printing)

 

טכנולוגיה, הידועה גם בשם Additive Manufacturing, מאפשרת ייצור של גופים תלת מימדיים באמצעות תוכנה המפעילה מדפסת מיוחדת כיצד להדפיס את הגוף המבוקש. מחייבת שימוש בחומרים מיוחדים לייצור הגוף המבוקש (פולימרים להדפסת גופים מפלסטיק או אבקה מתכתית להדפסת גופים מתכתיים). טכנולוגיה בשלה עם יישומים רבים ומגוונים, תעשייתיים או ביתיים. מאפשרת למשל להדפיס חלקי גוף האדם, הדפסה של חלקי חילוף בנושאת מטוסים או אתרים מרוחקים. טכנולוגיה משמעותית ללוגיסטיקה ושרשרת האספקה, הדפסה של אבות טיפוס בתעשייה ועוד.

 

9. מציאות מדומה ורבודה (Virtual and Augmented Reality)

 

טכנולוגיה המייצרת חוויה דיגיטלית של המציאות דרך משקפיים מיוחדים או במובייל או מחשב. במציאות רבודה מתווספת שכבה של מידע המוצג על גבי התמונה. ניתן להשתמש בטכנולוגיה זו כדי לייצר חוויות חדשות ללקוחות (למשל הצגה ללקוח כיצד יראה רהיט חדש בבית, לתכנן בקלות את המטבח החדש וכד' ), או יישומים ארגוניים (למשל הנחיות התקנה ופירוק לטכנאי אחזקה) המגדילים את היעילות, שיפור האמינות בפעילויות תחזוקה, צמצום זמן ההדרכה לעובדים ושיפור האינטראקציה עם אובייקטים שונים.

 

10. מחשוב קצה (Edge Computing)

 

מיועד ליישומים הנדרשים לזמני תגובה מהירים. מחשוב הקצה מאפשר ביצוע העיבודים בקצה בלי צורך בשימוש ברשת תקשורת ועיבוד בענן או אל מתקן המחשוב. טכנולוגיה זו מיושמת ברכבים אוטונומיים בהם נדרשת תגובה מהירה לאירועים בכביש. מוצרים חכמים שונים מיישמים מחשוב קצה לשיפור הביצועים.

 

11. מטאוורס (Metaverse)

 

טכנולוגיה חדשה המבוססת על מרחב דיגיטלי תלת מימדי,  ומשלבת מציאות מדומה ורבודה, משקפיים תלת מימדיים, אינטרנט ומעבדים מהירים. הטכנולוגיה מאפשרת לאנשים חוויות במרחב הדיגיטלי. לטכנולוגיה יש יישומים אישיים (כמו למשל משחקים מתקדמים, עיצוב, קניות וכד') ויישומים עסקיים מגוונים (כמו הדמיות טיפול רפואי, שיווק ופרסום במרחב הדיגיטלי ועוד). טכנולוגיה זו תמשיך להשתפר ולהשתכלל ותהווה נדבך חשוב בטרנספורמציה הדיגיטלית ועיצוב הסביבה האישית והעסקית העתידית.

 

12. מחשוב קוונטי (Quantum Computing)

 

טכנולוגיה הנמצאת עדיין בשלבי פיתוח ופועלת בצורה שונה מהמחשבים הדיגיטליים. טכנולוגיה זו היא בעלת ביצועים מדהימים ביחס לביצועים של המחשבים הדיגיטליים הקיימים ויכולה לשפר באופן דרמטי יישומים כגון פיתוח תרופות חדשות, חיזוי מזג אוויר, בעיות אופטימיזציה מורכבות, קריפטוגרפיה ועוד. כאשר הטכנולוגיה תהיה בשלה, היא עשויה להביא לקפיצת מדרגה בתחומים רבים.


bottom of page