top of page

פורטל ידע

הטיפ החודשי לסטארטאפיסט | דצמבר 2022

דפוסים נפוצים של סטארט-אפים מצליחים


מאת: אריה עמית – יועץ אסטרטגי וחבר נשיאות הלשכה

 



בעשור האחרון עסקתי בייעוץ ובליווי (mentoring) של חברות מגוונות, כולל סטארטאפים, ביניהן כאלה שצמחו בצורה משמעותית עם הזמן. כאשר מנתחים את ההתנהגויות של הסטאטאפים שהצליחו, ניתן לזהות דפוסים בולטים שאפשרו את הצמיחה שלהם וביניהם:


תכנון קפדני - כל חברה טובה מתחילה בתוכנית טובה. כתיבת תוכנית עסקית בפעם הראשונה יכולה להיות מרתיעה, אבל היא בסופו של דבר דורשת העלאה על הכתב את מה שאנחנו חושבים מלכתחילה. התוכנית צריכה לכלול את את השאיפות לטווח הקצר וגם לטווח הארוך.

החלק המתייחס לטווח הקצר של התוכנית העסקית צריך לכלול פרטים לגבי מה הולכים לעשות ואיך הולכים לעשות זאת. התוכנית ארוכת הטווח להגדלת הסטארט-אפ במהירות יכולה להיות גמישה יותר, אך חשוב שתהיה מדויקת ככל האפשר.

כמאמר הפתגם "כל תוכנית היא בסיס לשינויים", אין סיבה שלא ניתן לשנות את התוכנית מאוחר יותר. למעשה, רוב הסיכויים שהתוכנית תשנה עם הזמן.


תקציב וניהול משאבים – אלה חיוניים עבור סטארט-אפים. יזמים שמבינים בבירור אילו משאבים זמינים מנצלים את המשאבים הללו בצורה הטובה ביותר.


נטוורקינג שיווקי ומקצועי - בעלי סטארטאפים מצליחים גם אם הם לא חוששים לבדוק השערות, אם הם מבינים את חשיבות הקידום ואם הם לא מהססים להשקיע בקמפיינים שיווקיים ופעילויות לייצור לידים.

עסקים עוסקים בהרחבת הקשרים שיש להם ברשתות כי הרשתות דוחפות את החברה לשלב הבא. שיווק מפה לאוזן מעולם לא היה חזק יותר. נכון להיום 88% מהאנשים סומכים על ביקורות מצרכנים מקוונים בדיוק כפי שהם סומכים על המלצות של בני משפחה וחברים. לכן, צריך להתחיל לעבוד ברשת מכל הסיבות הנכונות .הרשת גם חושפת את החברה לכישרונות המיקצועיים שלא תמיד זמינים בשוק הפתוח.

כדי להצליח, אתם צריכים להיות מסוגלים להתרכז ולהתעדכן בטרנדים האחרונים. יש כל כך הרבה חברות שנכחדות רק בגלל שהן לא הצליחו לעמוד בקצב של מה שקורה בתחומן. ודאו שאתם לומדים את המתחרים שלכם ואת המגמות העיקריות בענף שלכם. לא חייבים להגיב לכל שינוי, אבל כשנתקלים בשינוי הנכון צריך לאמץ אותו כדי להצליח.


צוות הסטארטאפ - פרויקטים מבטיחים מתחילים תמיד בצוות קטן ומלוכד המורכב מאנשים שמתלהבים מהרעיון יותר מאשר מהתועלת כלכלית בשלבים המוקדמים. בתחילה, הצוות נוטה לכסות את כל המשימות בעצמם, אך ככל שהחברה גדלה ומתבססים תהליכי מפתח, הם מתחילים להאציל את המשימות הללו כדי לחסוך כסף ומשאבים.

לנהל עסק זה קשה ואתם צריכים לוודא שיש לכם את כל האנשים הנכונים סביבכם. מנטורים ושותפים אסטרטגיים יהיו מכריעים בשלב הצמיחה הראשוני הזה. הצוות הנכון יכול לעזור להשיג הרבה יותר ממה שאתם יכולים לעשות לבד.


התמודדות עם סיכונים - חשוב גם לציין שהפעלת סטארטאפ אינה נטולת סיכונים. נהוג לומר ש -75% עד90% מכל הסטארט-אפים נכשלים. עם זאת, ברוב המקרים הכשל מתגלה הרבה לפני שהסטארטאפ משיק את המוצר הראשון שלו. ניתוח מדוקדק יכול להראות את כל החוזקות והחולשות של רעיון, אבל לפעמים, יזמים מתעלמים מהשלב החשוב הזה. היכולת לעצור כאשר רעיון אינו שווה את הזמן היא תכונה חשובה עבור כל בעל סטארטאפ. נדרש אומץ להמשיך הלאה כאשר רעיון שנראה מבריק אינו באמת כזה. היזמים יכולים להבין את זה מוקדם, אבל חלקם לא רוצים להפסיק את היישום ו"ממשיכים להשקיע כסף טוב אחרי כסף רע".


אז איך אתם יכולים לצמצם את הסיכונים שהוזכרו לעיל ולהשיג הצלחה בסטארטאפ שלכם? להלן כמה הצעות. זכרו שזו אינה רשימה מוחלטת של עשה ואל תעשה, אך היא עשויה להועיל ליזמים שנמצאים בתחילת דרכם העסקית ומחפשים כמה טיפים:

1. חפשו חדשנות- כדי לייחד את החברה שלכם, חפשו נישות בהן תוכלן להציע שיפורים, אך וודא שהפתרון שלכם מקל על חיי הלקוחות.

2. הכירו את המתחרים- ישירים או עקיפים, תמיד יש מתחרים. סטארטאפים מצליחים מבינים עם מי הם מתחרים.

3. אל תסמכו על המזל- יצירת עסק אינה קשורה למזל או אינטואיציה. אם יש לכם רעיון ששווה תשומת לב, חשוב להיות פרואקטיביים ולמצוא משאבים והזדמנויות להציג אותו ולמשוך השקעות.

4. אל תסבכו את הרעיון- סטארט-אפים נוטים לשים לב יותר מדי לפונקציונליות. חלקם שואפים לשלמות עוד לפני שהם מגדירים את משתמש היעד. אבל, ככל שהמוצר פשוט יותר, כך טוב יותר להתחיל איתו. הציגו את רעיון הליבה שאתם מתכוון למכור, והוסיפו פונקצויונליות לאורך הדרך.

5. הכירו את התהליכים- מנהלים צריכים להבין בבירור את התהליך העסקי. אם אתם יודעים איך הדברים עובדים, תוכלו להעריך את היתכנות הרעיון, להגדיר אזורי סיכון ולגדר את רובם

6. חלקו באחריות- מומחה פיננסי, עורך דין, מומחה טכנולוגי ומנהל יוצרים צוות טוב, אבל מדובר בארבעה אנשים שונים. אם אתם טובים במשהו, אל תנסו לקחת על עצמכפ גם אחריות אחרת. שם מתחילות הבעיות. מי שינסה לעשות הכל עלול שלא להבחין באלמנטים קריטיים בניהול עסק, כמו בדיקת פטנטים כדי לוודא שהמוצר לא קיים כבר, עריכת הסכמי משתמש כתובים כהלכה וכו'.

7. הישארו רגועים- ניהול סטארטאפ יכול להיות מלחיץ, אבל חשוב לשמור על ראש נקי. אל תתנו לעצמכם להיות המומים מהדברים הקטנים, והבטיחו שתישארו מסודרים מול הצוות שלכם.


לסיכום

תקופת הקורונה לימדה אותנו שיש הרבה נסיבות שמשנות כללי משחק שאולי לא נהיה מוכנים להתמודד איתם. עם זאת, סטארטאפים תמיד עובדים עם הסתברויות: בתחילת הדרך, אנחנו לא יודעים כלום; יש לנו רק רעיון. סביר להניח שזה יעבוד. סביר להניח שנמצא לקוחות. סביר להניח שהם ישלמו עבור המוצר.

לעתים רחוקות הסיכויים מעורפלים כמו 50/50. ואם סיכויי ההצלחה הם מתחת ל-50%, אני מאמין שעדיף לחפש רעיונות נוספים. ייתכן שהריגוש של המירוץ או הרצון להוכיח את דבריהם הוא שגורם לאנשים להמשיך כשהסיכויים מראים לעשות את ההיפך. אל תשכחו שהדברים האלה לבדם לא מספיקים כדי להתחיל משהו גדול. כך, כאשר תנחתו על הרעיון הנהדר הבא שלכם, תוכלו ליישם את שבעת הטיפים שלמעלה ולהניח את הבסיס לסטארט-אפ מצליח.

Comentários


bottom of page