top of page

פורטל ידע

על התפתחות הרשתות החברתיות המקוונות

 

פינת רגע של היסטוריה


אריה עמית | יועץ אסטרטגי, חבר נשיאות הלשכה



 

רשתות חברתיות הפכו לחלק בלתי נפרד מהחברה המודרנית, ומעצבות את הדרך שבה אנו מתחברים ומתקשרים זה עם זה. מהימים הראשונים של לוחות המודעות המקוונים ועד לפלטפורמות העולמיות השולטות בנוף הדיגיטלי של ימינו, ההיסטוריה של הרשתות החברתיות היא עדות לנוף המשתנה ללא הרף של טכנולוגיה ואינטראקציה אנושית.


בתחילת חודש יולי מטא בראשות מארק צוקרברג הוציאה לשוק את Threads, רשת חברתית המתחרה לטוויטר שנרכשה ע"י אילון מאסק. כבר ביום הופעת דווח על 10 מיליון משתמשים בתוך 7 שעות.


אז החלטתי לבדוק את ההיסטוריה של התפתחות הרשתות החברתיות ולהלן הבולטות והידועות שבהן:

ניתן למצוא את הרעיון של רשתות חברתיות מקוונות בשנות ה 70-80 עם הופעתן של מערכות לוח מודעות BBS אשר אפשרה למשתמשים להתחבר באמצעות מודמים בחיוג ולשתף הודעות, קבצים ומשחקים. מערכות אלו הניחו את הבסיס לאינטראקציות החברתיות שיבואו לאחר מכן.


גם מקומנו לא נפקד, ICQ (I Seek You) נחשבה לשירות ההודעות המיידיות הראשון והיה אחד מיישומי המסרים המידיים המשפיעים ביותר. פותחה על ידי Mirabilis, חברה ישראלית שהוקמה על ידי יאיר גולדפינגר, אריק ורדי, ספי ויגיזר ואמנון אמיר ושוחררה ב-15 בנובמבר 1996.


- ICQ

אפשרה למשתמשים לשלוח הודעות טקסט בזמן אמת לחברים, משפחה ועמיתים שלהם דרך האינטרנט. עם הממשק ידידותי למשתמש ותפיסה חדשנית של מזהה מספרי ייחודי לכל משתמש, ICQ צברה פופולריות במהירות

בשנת 1998 רכשה America Online (AOL) את מיראביליס תמורת 407 מיליון דולר.

לאחר הרכישה של AOL, בסיס המשתמשים של ICQ המשיך לגדול, אך היא התמודדה עם תחרות קשה משירותי מסרים מיידיים אחרים כמו AOL Instant Messenger (AIM), Yahoo! Messenger, ו-MSN Messenger, שהופיעו כפלטפורמות חדשות יותר.


בתחילת שנות ה-2000 הופיעו Friendster ומייספייס, שתי פלטפורמות שהשפיעו באופן משמעותי על נוף הרשתות החברתיות..,, Friendster שהושקה ב-2002, משכה מיליוני משתמשים באסיה ובארצות הברית, אך לבסוף התמודדה עם בעיות טכניות ונאבקה כדי לעמוד בקצב הביקוש. לעומת זאת, MySpace, שהושקה ב-2003, שלטה בתרחישים של הפרופילים הניתנים להתאמה אישית שלה ובקהילת מוזיקה משגשגת.


בשנת 2004 השיק תלמיד הרווארד מארק צוקרברג את Facebook, שהיווה, ללא ספק Game Changer. בתחילה היה מוגבל לסטודנטים , אך, בסיס המשתמשים של פייסבוק התרחב במהירות, והציע ממשק נקי יותר, גישה בלעדית ודגש הולך וגובר על פרטיות המשתמש. הצמיחה האקספוננציאלית של הרשת החברתית הזו הניעה אותה להפוך למעצמה עולמית.


לינקדאין -

שהושקה ב-2003, הביאה את הרשתות החברתיות לתחום המקצועי. היא אפשרה למשתמשים להתחבר לעמיתים, לבנות רשתות מקצועיות ולהציג את קורות החיים וההישגים שלהם. השפעתה של לינקדאין הייתה משמעותית בעיצוב מחדש של האופן שבו אנשי מקצוע מתקשרים ומחפשים הזדמנויות עבודה.


טוויטר -

שנוסדה ב-2006, חוללה מהפכה ברשתות החברתיות על ידי הצגת המושג מיקרובלוגינג. משתמשים יכולים לשתף הודעות קצרות (ציוצים) עם העולם, לטפח שיחות בזמן אמת וחדשות חדשותיות. הפשטות והמשיכה בזמן אמת של טוויטר זיכו אותה במקום משמעותי באקוסיסטם של המדיה החברתית.


אינסטגרם (Visual Storytelling) -

שנוסדה ב-2010, לקחה את הרשתות החברתיות לגבהים חזותיים חדשים. תוך התמקדות בשיתוף תמונות וסרטונים, אינסטגרם הפכה למרכז לסיפור חזותי, משפיענים ושיווק מותגים. רכישתה על ידי פייסבוק ב-2012 חיזקה עוד יותר את מקומה בנוף המדיה החברתית.


- Snapchat

שהוצגה ב-2011, קראה תיגר על רעיון הקביעות ברשתות החברתיות עם המסרים והסיפורים הנעלמים שלה. הרעיון של תוכן חולף זכה לתפיסה, והעניק השראה לפלטפורמות אחרות לשלב תכונות דומות.

טלגרם היא אפליקציית הודעות מבוססת ענן ופלטפורמת רשת חברתית שפותחה על ידי פאבל דורוב ואחיו ניקולאי. היא הושקה בשנת 2013. וזכתה לתשומת לב נרחבת כחלופה לאפליקציות הודעות מסורתיות ולרשתות חברתיות בשל הדגש החזק שלה על אבטחה, פרטיות המשתמש ושלל תכונות שמבדילות אותה מהמתחרות שלה.


- TikTok

שהושקה ב-2016 על ידי חברת ByteDance הסינית, הביאה תוכן וידאו קצר למיינסטרים. היא צברה במהירות בסיס משתמשים צעירים ועיצבה מחדש את הדרך שבה בידור ותוכן נצרכים ברשתות החברתיות.

ההיסטוריה של הרשתות החברתיות היא מסע מרתק המאופיין בחדשנות, אימוץ משתמשים וסגנונות תקשורת מתפתחים. מההתחלה הצנועה של לוחות מודעות מקוונים ועד להשפעה הגלובלית של פייסבוק, אינסטגרם, טוויטר ויש רבים מעבר לכך, הפלטפורמות הללו הפכו לחלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים. ככל שהטכנולוגיה ממשיכה להתקדם, אנו יכולים לצפות שהרשתות החברתיות יסתגלו ויצמחו, וישנו את הדרך בה אנו מתחברים ומשתפים את חיינו עם אחרים.

bottom of page