top of page

פורטל ידע

הקמת האיגודים המקצועיים – איל"א ואיגוד מנתחי מערכות | מקור: הספר "חלוצי המחשוב בישראל" , מאת שלמה טי

פינת: "רגע של היסטוריה"


מקור: הספר "חלוצי המחשוב בישראל" , מאת שלמה טירן ז"ל


 

מתוך הבנה שיש מקום להחלפת דעות מקצועיות במסגרת התאגדות מקצועית, התכנסו בשנת 1962 קבוצה של מקצועני ה IT של אותם הימים, ביניהם אהרון גרץ (מנכ"ל מל"ם הראשון), דב חביון, עמנואל שרון, בני ראב ועמירם שור, בחדר הישיבות הקטן של מל"ם (המרכז למיכון משרדי) ברחוב יהודה הימית ביפו והקימו את איל"א – האיגוד הישראלי לעיבוד אינפורמציה, במטרה לפתח את המודעות ואת היכולות להטמיע שיטות ניהול ממוחשבות במגזר הציבורי והעסקי בישראל בעקבות הופעתם של המחשבים האלקטרוניים בראשית שנות הששים.


הכינוס הראשון של איל"א התקיים במכון וייצמן למדע, שנמנה עם חלוצי המחקר בתחום מדעי המחשב. בהמשך כינוסי איל"א בשלושת העשורים הראשונים היו לשם דבר. הכינוסים היו גדולים הן בתכנים והן במספר אלפי המשתתפים בהם (למעלה מ 5,000), הם התקיימו בביניני האומה בירושלים במשך שלושה ימים בהם נגרמו פקקי תנועה בכביש תל אביב ירושלים.


לצד הרצאות של מובילי הטכנולוגיה בארץ התקיימו תערוכות שהציגו את הישגי התעשייה ויישומיה שמשכו אליהם אלפי מבקרים נוספים.

עם התפתחות הטכנולוגיה והיישומים התרחבה הפעילות של איל"א ע"י הקמת איגודים מתמחים בתחומי הרפואה, החינוך (מו"ח – מחשבים החינוך) , האינטרנט (שהפך לאיגוד האינטרנט) ועוד. מאוחר יותר שינתה איל"א את שמה ל"איגוד ישראלי לטכנולוגיית המידע" כמתבקש מהשינויים בענף והתעשייה.


איל"א תפקדה כארגון גג של כל מקצועות המחשב, מתוך תפיסה שמדובר במקצוע אחד המתחלק למקצועות משנה כגון מפעילים, טכנאים, מנתחי מערכות, תכניתנים, מפתחים וארכיטקטים. החברות בה הייתה חברות מוסדית של גופים רשמיים כמו משרדי ממשלה, בנקים , בתי חולים ועוד., ששיצמו דמי חבר מוסדיים למימון הפעילות.

איל"א הפסיקה לפעול בשנת 2009.


שש שנים לאחר הקמת איל"א, בשנת 1968 הוקם "איגוד מנתחי המערכות" ביוזמה של קומץ "משוגעים לדבר", בוגרי הקורסים לניתוח מערכות מידע של המכון לפריון העבודה והייצור, ביניהם שלמה טירן ז"ל בהובלתו של מר בני ראב ז"ל. האיגוד קם עבור האנשים עצמם, אלה שעמדו בקריטריונים של מנתח מערכות, כלומר, למדו בקורסים המתאימים, התנסו בפרויקטים מתאימים וקבלו הסמכה.


בשנת 1994, במלאת חצי יובל להקמת האיגוד, הפך האיגוד ל"לשכת מנתחי מערכות המידע בישראל" . במשך שנים רבות פעלה הלשכה כדי לקבל הכרה סטטוטורית במקצוע בדומה ללשכת רואי החשבון ועורכי הדין, אך ההצלחה הייתה דה פקטו בלבד לפיה רוב המוסדות המלמדים ניתוח מערכות היום מבקשים את אישורה לתוכנית הלימודים ובמכרזים רבים, בעיקר של המגזר הציבורי, ניתנת עדיפות למנתחי מערכות חברי הלשכה ובעלי תעודת הסמכה שלה.

גולת הכותרת של פעילות האיגוד מיום היווסדו היו קורסי ההכשרה לניתוח מערכות מידע והכנסים השנתיים המקצועיים. הכנס השנתי ה 26 של איגוד מנתחי המערכות שנערך ביוני 1995 בכפר המכביה ברמת גן היה למעשה הכנס הראשון של לשכת מנתחי מערכות המידע.


לאחר שני עשורים נוספים הכנס ה 22 של לשכת מנתחי המערכות בשנת 2016 הפך להיות הכנס הראשון של הלשכה במיתוגה החדש כ"הלשכה לטכנולוגיות המידע בישראל".


לאחר פעילות של שבע שנים נוספות "הלשכה לטכנולוגית המידע בישראל" של היום סוגרת את המעגל שבו פעלו ואליו כיוונו האיגודים הראשונים בכך שהיא עמותה (מלכ"ר) המאגדת, מפתחת ומייצגת את כל אנשי טכנולוגיות המידע והתקשוב בישראל יחד עם החברות המאוגדות בה במטרה לייצר ערך חברתי, ארגוני ועסקי, ולהוות בית מקצועי יציב לקידום חבריו.


"הלשכה לטכנולוגיות המידע בישראל" מסכמת, איפוא, השנה 60 שנות פעילות מקצועית מאוגדת של תעשיית התקשוב וההייטק במדינת ישראל.

bottom of page