top of page

פורטל ידע

הממד הדיגיטלי הממשיך להתפתח בתחום האופנה


 

מאת: ענת הדדי ביטמן | (מעצבת אופנה, חוקרת תרבות, המתמחה בטכנולוגיה בנושא)


 




באתר הרשמי של שבוע האופנה האחרון שנערך בניו יורק, מופיע המשפט: "שבוע האופנה הווירטואלי מהווה עדשה שדרכה אנו צופים כיצד יראה עתיד האופנה".


עד לא מזמן, נוכחות פיזית באירועי שבועות אופנה נתפסה כהכרחית, התצוגות בהם מעצבים ומותגי אופנה בינלאומיים, חושפים בפני העולם את הקולקציה שלהם לעונה הבאה.

כחלק מתהליכי הדיגיטציה המואצים כמעט בכל התחומים, ובאופן המותאם לעידן הקורונה, גם ענף האופנה הידוע כ- LOW TECH, הבין זאת, ובחר להעבירם לצופים, בפורמט וירטואלי חלקי או מלא. שבועות האופנה הווירטואליים, בהם אווטרים מטיילים על המסלולים עם דגמים עתידניים, בוחנים את הגבולות בין העולמות הפיזיים לדיגיטליים, אולי לא מחליפים ביגוד פיזי, אולם הם מבשרים את השינוי שחל בתעשייה.


קיימות ופיתוח

החדשנות והקידמה יכולה לתרום להמעטה בטיסות, בשינוע דגמים, ובייצור הבגדים עצמם. בניגוד לשבועות האופנה המסורתיים שהיו מיועדים בעבר רק למוזמנים, היא מאפשרת לקיים אירוע בעל חשיפה רחבה לקהל פוטנציאלי גדול יותר. המציאות הרבודה מעניקה נוכחות בזירה שכבר אינה מוגבלת רק למרחב הפיזי, ומציעה לצופים חוויות וירטואליות תלת ממדיות.



את האופנה הווירטואלית אפשר לפגוש במכלול רחב של חללים דיגיטליים - ובמספר תחומים שונים ודומים.

היא נוכחת בעולמות המחשב הגיימינג, בהם מושג החלפת 'סקין' לשחקנים או רכישת מוצרים וירטואליים עבורם ,קיים כבר שנים רבות.

ברשתות חברתיות, כאופנת קצה נועזת, בפיתוחים רבים של חברות הייטק, לקניית אופנה ברשת באופן מדויק יותר ובכלל. במותגי אופנה מובילים, כפורצי דרך, ובמטאוורס.


מlow-tech - ל-Hitech

נקודת המפגש בין אופנה, טכנולוגיה ויצירתיות משחררת את התעשייה מאילוצים חומריים, לדוגמה ממלאכת התפירה של בדים פיזיים.

בתעשייה, חברות הייטק רבות מפתחות את תוכנות ה3D כדי ליצור פיתוח וירטואלי והדמיות מתוחכמות לביגוד, לבד, לעיבוד הגזרות. בישראל, הידועה כחלוצה בפיתוחן של טכנולוגיות חדשות, ישנם לא מעט מעצבים וחברות הייטק העוסקות בעיצוב תלת ממדי. ענף חדש זה, מאפשר למעצבי אופנה ישראלים המתמחים בדיגיטציה - בהשקעה כספית לא גדולה מדי, באמצעות כישרון ותעוזה, מצליחים להיכנס לשוק העולמי בתחום.


חברה כמו, Browzwear עוסקת במבנה התלת ממד ונראות הבגד על הגוף, על אווטרים. הטכנולוגיה מציעה חיסכון משאבים וייעול את תהליך.

חברה כמו Styletech מציעה שימוש בדוגמנים ודוגמניות וירטואליים. כדי להפוך אותם ל"אנושיים", מקפידים לא ליצור אותם מושלמים מדי.


כיצד זה עובד?


ברשתות חברתיות הביקוש לפוסטים אופנתיים, תורם ומחזק את זירת האופנה הווירטואלית.

בבתי אופנה מובילים כגון Gucci ,Balenciaga ,Auroboros ,Nike, כמו גם באתרים של מעצבים צעירים, מוצעות כיום קולקציות של דגמים וירטואליים, לצד דגמים הפיזיים. כיצד זה

אופנה וירטואלית מתבססת על עיצובים דיגיטליים, שצריכתם מתקיימת באמצעות המסך. היא מספקת מענה לנוכחות האינטנסיבית של הפרט ברשתות, ולצורך ביצירת תוכן חזותי בתחלופה גבוהה. התרבות העכשווית רוויה בדימויים מעובדים והעין שלנו הורגלה לפילטרים. הביגוד הווירטואלי הוא צעד אחד קדימה: הוא מעצים את חווית המשתמש ומאפשר להציג פרופיל אופנתי שלא מייצג מציאות חומרית.

בגד יכול להיות עשוי מפלי מים זורמים או להבות אש יוקדת, והוא יכול לנוע על הגוף כתמונה זזה. לדוגמא: ההוט קוטור באופנה הווירטואלית אינה מתבטאת רק בהתאמה מושלמת של הגזרה לגוף, אלא בטיפול מדוקדק בפיקסלים - שמשיגים את אותה התוצאה.


האופנה הווירטואלית מוצעת ברשת במיגון תעריפים. תלוי במידת המקוריות או האקסקלוסיביות של הבגד: אם היא נרכשת בבלעדיות, או כחלק מקולקציה מסחרית של המעצב הווירטואלי. מבחינה טכנית, כדי לצרוך אופנה וירטואלית, קיימים מספר כללים. נדרש צילום אדם בדרך כלל פרונטלי, המאפשר 'להלביש' את הבגד באופן דיגיטלי, כך שמעניק תנועה, זוויות, ותנודתיות תלת ממדית.


התמונה הגדולה


לסיכום, תעשיית האופנה והטקסטיל, מהווה ענף מזהמם המבוסס על ייצור נצלני ולא ירוק אשר פוגע בכדור הארץ. יתכן כי המודעות הזו, לצד התפתחויות טכנולוגיות, יצרה נכונות לשינוי פני תעשיה שמרנית זו, או לפחות להרחבתה.

מעבר לכך, במטאוורס הכללים גמישים. בפן החברתי והתרבותי הם מקיימים ערך שוויוני, וחוצות גבולות של מגדר, גיל, מידות גוף, צבע עור וכדומה. מגדירים כללים חדשים.


הדלת נפתחה ליצירתיות אין סופית. היותה של האופנה הווירטואלית מעין השתקפות של הולוגרמה חכמה, מהווה הצצה אל עולם עתידי בתחום העיצוב בכלל, והאופנה בפרט.

דגם Black Pearl של בית האופנה הדיגיטלי Placebo. צילום: רועי דרהי


מעצב האופנה רועי דרעי עוסק באופנה וירטואלית, מוכר את עיצוביו ועורך שת"פים עם מותגים מובילים

בדוגמה הזו אפשר לראות תמונות של דגם הנקרא BLACK PEARL של המעצב רועי דרהי. שהיה חלק מאירוע MetActivism באתר Decentraland. שנערך יחד עם PARADE וסטודיו האנימציה .VR


התמונה בחסות חברת סטיילטק והמותג- Mother of all


bottom of page