top of page

פורטל ידע

״אפקט טסלה״ - נקודת מפנה בשוק משבש


מיכל זיגלמן - פיזיקאית, מומחית לאסטרטגיה, חדשנות וקבלת החלטות בתנאי מורכבות ואי ודאות, מייסדת ומנכ״ל Duality

 

טסלה משבשת. לא רק את שוק הרכב. בקרוב מאד נוכל להוסיף לחגיגת הקניות באינטרנט גם מכונית. אמיתית.

אם אינכם בין 1000 המאושרים שרכשו את מכונית טסלה החשמלית שתנחת בארץ בקרוב, יתכן שאתם שואלים את עצמכם ״מה זה קשור אלי?״

אז זה בדיוק העניין - זה קשור! אפקט טסלה מייצג כרוניקה של שיבוש נרחב וצפוי מראש, מה שהופך את האירוע רלבנטי להרבה מאד עסקים בישראל.


בתחילת פברואר תתחיל טסלה, יצרנית המכוניות החשמליות שבבעלות אלון מאסק, ביבוא מסחרי מלא של כלי רכב לישראל. החברה תקבל הזמנות באון ליין ותספק אותן ישירות ללקוח. היא תקים גם ״מרכז חוויה״ לטובת הלקוחות שזקוקים להתרגש מהרכב כדי לקבל החלטה.

זוהי הפעם הראשונה שיצרן רכב בישראל מקבל רישיון לייבא ולשווק רכב באופן ישיר, שלא באמצעות יבואן רכב.


כניסת טסלה לישראל מסמנת ״נקודת מפנה״ בשוק הישראלי. היא צפויה לשבש מגוון תעשיות, שירותים ועסקים באקוסיסטם העסקי, הרבה מעבר לשוק הרכב. ארגונים שיקדימו לזהות איך זה קשור אליהם, יוכלו להיערך לשיבוש ואף עשויים למצוא בו הזדמנויות לצמיחה.


מי חשוף לשיבוש מ״אפקט טסלה״?

במעגל המידי יושפע שוק הרכב עצמו:

טסלה משבשת את תפיסת המושג ״רכב״, מאוסף רכיבים מכניים ארוזים בתוך קונסטרוקציה מתכתית מעוצבת לתפיסת הרכב כמערכת ממוחשבת על גלגלים. כמו כל מערכת ממוחשבת מודרנית, גם הרכב הממוחשב של טסלה מקושר לשרת של היצרן בענן, מה שמאפשר לחברה להזרים ישירות אל הלקוח ״עדכוני גרסה״ שוטפים ופיצ׳רים חכמים וגם לשווק שדרוגים בביצועים ובחוויית המשתמש.


טסלה אמנם לא המציאה את טכנולוגיית עדכוני התוכנה של רכב מרחוק, אבל היא מובילה ביכולת למסחר אותה. הטכנולוגיה החכמה משמשת את טסלה כבסיס למודל עסקי חדש המציע חיבור ישיר וזרימת מידע ישירות בין היצרן, הלקוח והרכב, בכל שלבי מסע הלקוח, משלב ההתעניינות, דרך הרכישה, הצריכה, השרות והתמיכה הטכנית. מודל כזה מייתר את הצורך בתיווך של יבואן רכב, אף סולל את הדרך ליצרני הרכב המסורתיים לאמץ מודל דומה.


במעגל השני:

כניסת הרכב החשמלי של טסלה לארץ צפויה לשבש מגוון רחב של תעשיות ושירותים המתממשקים באופן ישיר או עקיף עם שוק הרכב.


שוק ביטוחי הרכב - יאלץ להתחרות מול מודל הביטוח החדשני שמציעה טסלה ללקוחותיה.

המודל מבוסס על אנליזה של ביג דאטה הזורם מכלי הרכב ישירות אל היצרן, נצבר בענן ומנותח על ידי אלגוריתמים חכמים. המידע המשמעותי הזה מאפשר לחברה לבצע פרסונליזציה של תכנית הביטוח, כלומר להתאים את תעריף הביטוח באופן ייחודי לכל בעל רכב, בהתאם לפרופיל הנהיגה שלו, המקומות, טווחי הנהיגה ורמת הסיכון שבנהיגתו. ההצטרפות לביטוח זה תהיה קלה ומהירה באמצעות אפליקציה שתספק הצעת מחיר תוך דקות. תעריף הביטוח הוא דינמי ומתעדכן ככל שנאסף יותר מידע על השימוש ברכב.

המודל הביטוחי הישיר של טסלה, כיצרנית רכב, מייתר את הצורך בסוכן ביטוח ומאיץ את תפיסת ״השירות הישיר״, שממילא נמצאת בהאצה. המודל החדשני מסמן את הדרך גם ליצרני הרכב המסורתיים לערער על מודל הביטוח באמצעות סוכן. כך מערערת טסלה את תעשיית הביטוח לרכב המגלגלת עשרות מיליארדי דולרים בשנה.


טסלה משבשת את עולם הרגולציה:

חדירתן של טכנולוגיות חכמות לכל תחום בחיינו מאתגרת הנחות ומודלים של הרגולציה המסורתית. הגעת הרכב החשמלי של טסלה לישראל משבשת את הרגולציה בעולם הרכב בהציבה בפני הרגולטור מצבים חסרי תקדים. לדוגמה, רכב שעמד בתקנים רגולטוריים בעת רכישתו, יתחיל לקבל עדכונים ושדרוגי תוכנה. אלו עשויים לשנות מהותית את ביצועיו, את דרגת בטיחותו, את רמת הפליטה ומדדים נוספים, שיכולים להיות שונים מהותית מאלה שעברו את התקן המקורי שאושר.


״שיבוש לטובה״ ועדין.. שיבוש, צפוי לשוק האנרגיות המתחדשות, שיזכה לרוח גבית מ״אפקט טסלה״ בישראל. החברה פורסת רשת תחנות טעינה מהירות, ״סופרצ׳ארג׳ר״, ייעודיות לרכביה בלבד. מטענים לרכב יוצבו גם בשטחי מבנים ציבוריים ובתים משותפים. מלבד התקדים שבצעדים אלו בשוק האנרגיה, כניסת החברה לארץ עשויה לחזק את מודעות השוק לתחבורה ירוקה ולאנרגיות ירוקות בכלל ולספק הזדמנות למוצרים ולשירותים שידעו למנף את הרוח הזו.


אפקט טסלה - לא ״עוד שינוי״ אלא ״נקודת מפנה״.

כניסת המכונית החשמלית של טסלה לשוק הרכב הישראלי אינה ״עוד שינוי״, אלא ״נקודת מפנה״ בזירה העסקית. תפיסה חדשנית של המושג רכב, מסחור של טכנולוגיה חכמה כבסיס למודל עסקי ישיר, תעוזה ניהולית ושבירת פרדיגמות של תעשיית הרכב המסורתית - כל אלה הופכים את טסלה למודל חיקוי אפשרי, בעולם הרכב ומעבר לו. ״אפקט טסלה״ עשוי לשבש מגוון רחב של תעשיות, עסקים, מוצרים ושירותים בזירה העסקית. חלקם קשורים לשוק הרכב באופן ישיר ואחרים מושפעים באופן עקיף. חלק מהשיבוש הוא ברור וצפוי בטווח הקרוב, חלקו האחר קשור במגוון השלכות שלא את כולן ניתן לחזות עכשיו.


״מה זה קשור אלינו?״

באקוסיסטם העסקי של תקופתנו השאלה הזו כבר אינה רלבנטית.

כששחקן משמעותי, כמו טסלה ״מחשמל את האקוסיסטם״, כל ארגון חייב לעצור ולשאול את עצמו:

״איך זה קשור אלינו״? ומרחב שלם של הזדמנויות לצמיחה יפתח בפניו.



bottom of page