top of page
Clapping Audience

זרקור על מנמ"ר/ית

דניאל נחום

סמנכ"ל מחשוב (CIO) ומנהל סיכונים ראשי (CRO)

תפקיד:

מפעל הפיס

ארגון / חברה:

1. מתי הייתה הפעם הראשונה בה נחשפת לעולם מערכות המידע? מה גרם לך להישאר ולהתמקצע בו?

פעם הראשונה בה נחשפתי לתחום מערכות המידע הייתה בממר"מ שם למדתי את רזי המקצוע, מהטובים ביותר. הרגשתי שאני נכנס לעולם חדש ולא מוכר וההתחלה לא הייתה פשוטה כלל וכלל כיוון שלא היה לי שום רקע מוקדם (בניגוד למצב היום שבו לכל בוגר תיכון יש רקע די טוב). ככל שעבר הזמן, אהבתי יותר ויותר את התחום והחלטתי להתמקצע בו. האתגרים והעמידה בהם, רק חישלו אותי והחלטתי להישאר בתחום. ככל שעברו השנים, התחום התחדש ושינה את פניו בקצב מסחרר, כך שהעניין והאתגרים לא פחתו אלא אף התגברו.


2. מהו התחום הטכנולוגי בו אתה מתמחה? אילו תחומים נוספים בעולם הטכנולוגי מעניינים אותך?

התחום הטכנולוגי בו אני מתמחה הוא הבנה טובה של מבנה מערכות מידע בארגון וכן הרבדים הטכנולוגיים עליהם יושבות מערכות אלו, קרי – תשתיות החומרה, תשתיות התוכנה והתשתיות האפליקטיביות. תחום זה הוא רחב מאוד ומשתנה במידה מסוימת מארגון לארגון, אולם העקרונות דומים.


3. ספר לנו על הצלחה/אתגר/כישלון שחווית בתחום טכנולוגיות המידע במהלך הקריירה.


בטוחני שעובדים רבים בתחום חוו הצלחות לרוב ולעיתים גם כישלונות. ברצוני לתת מספר דוגמאות:

בשנת 2004, התמניתי למנהל הפיתוח של פרויקט אופק בבנק דיסקונט שכלל כתיבה מחדש של כל מערך הבנקאות של הבנק והחלפת כל פלטפורמות התשתיות שלו. פרויקט עצום זה, כלל עשרות מערכות תוכנה, הקמת תשתיות חומרה ותוכנה וניהול מקצועי של מאות אנשי תוכנה. לאחר מספר שנות עבודה קשה ומאתגרת, הפרויקט הסתיים בהצלחה רבה והבנק עבר באופן מלא לסביבת המחשוב החדשה.

בשנת 2001, עזבתי את בנק יהב בו שימשתי כמשנה למנכ"ל וממונה על המחשוב של הבנק והצטרפתי כשותף לחברת Start Up שפיתחה מוצר תוכנה חדשני. המוצר היה מצוין לתקופתו ונמכר היטב לחברות רבות בארץ ובעולם. לצערי, לא הצלחנו לבצע את הפריצה המשמעותית לה ייחלנו, וההחברה שקיימת עד היום, מצליחה לשרוד אך לא מעבר לכך.


4. איך אתה רואה את הענף בשלוש-חמש השנים הבאות?

לדעתי בטווח הזמן של 3-5 שנים, יתפתחו מאוד התחומים הבאים:

מעבר לענן (הסכם "נימבוס" יאיץ את התפתחות התחום בישראל)

חדשנות דיגיטלית (נושא גדול ומורכב הכולל הרבה מאוד נושאים ומותאם ספציפית לכל ארגון)

Deep Learning

אבטחת מידע וסייבר יצירתיים - בישראל יש כר נרחב לפיתוחים יצירתיים בתחום הגנת הסייבר ומגמה זו תימשך גם בשנים הקרובות.

Metaverse– הפלטפורמה העתידית

:IOT

ישנן חברות בהן נושא זה ימשיך להתפתח ולגדול בשנים הקרובות.


5. איך אתה מתעדכן בחידושים ובמגמות?

אני מתעדכן בחידושים ומגמות בעיקר מקריאה של ספרות מקצועית ומאמרים באינטרנט, גופי מחקר (גרטנר, STKI), התייעצות עם קולגות, כנסים ולעיתים, בנושאים מאוד ספציפיים, קורסים.


6. איך אתה מנהל את העובדים שלך? איך אתה בונה את הצוותים שלך? איך שומרים על עובדים?

ניהול עובדים, דורש המון ניסיון אבל בבסיס נדרשת אמפתיה לאנשים. לעניות דעתי, ללא אמפתיה טבעית לזולת, בלתי אפשרי לנהל אנשים לטווח זמן ארוך.

כאשר אני מגיע למקום חדש, אני לומד את האנשים ובתחילה בודק היטב כיצד מתבצעת העבודה על ידם. לעובדים שאני סומך עליהם, אני נותן בדרך כלל "חבל ארוך" ולעומת זאת לעובדים שדורשים יותר הכוונה ויותר תשומת לב, אני נותן "חבל קצר" יותר.

במקרים קיצוניים, אני מחליף כפיפים שלהערכתי אין סיכוי שאוכל לסמוך עליהם שיבצעו את העבודה המוטלת עליהם.

בעיקרון, כאשר הכפיפים הישירים טובים וניתן לסמוך עליהם, הכפיפים שלהם מנוהלים היטב וגם הגיוסים שהם מבצעים הם בדרך כלל טובים.

בנושא שימור עובדים, חשוב לי מאוד לשתף את משאבי אנוש והנהלת הארגון בהקצאת אמצעים שוטפים לשימור עובדים שכוללים פיתוח מקצועי, קידומים, רווחה, ימי גיבוש ועוד. מעל הכל, חשוב לי לשמר בארגון, אווירה טובה בין העובדים ופתרון מהיר ויעיל של עימותים בין עובדים.

לא פחות חשוב מכל האמור לעיל, כדי לשמר עובדים טובים בארגון, יש לשמור על עדכניות טכנולוגית וחדשנות, אשר מייצרת עניין בקרב העובדים וגורמת להם להמשיך לעבוד בו, למרות הפיתויים (והם רבים) מבחוץ.


7. מה ממריץ אותך בתפקיד הנוכחי ומה מרוקן אותך?

בכל מקומות העבודה בהם עבדתי - ממריצים אותי מאוד העניין, היכולת להזיז דברים, ליזום חדשנות לכלל הארגון ולצלוח אתגרים מקצועיים וניהוליים. כל זאת, במקביל לגיבוי של הנהלה ודירקטוריון.


8. מניסיונך המקצועי, איזה טיפ היית נותנת למנמ"רים שעושים את צעדיהם הראשונים?

טיפים למנמ"ר חדש :

למד היטב את המקום אליו הגעת, לרבות: הבנה של הצד העסקי, מקומו של הארגון שלך בתעשייה בה הוא פועל, היכרות עם המנהלים הבכירים בארגון והבנה של הפוליטיקה (ממש לא מילה גסה) הארגונית.

למד היטב את הארגון שבראשו אתה עומד (יחידת המחשוב), לרבות היכרות עם האנשים והמערכות.

למד היטב למה מכוון הארגון בשנים הקרובות בהקשר של התחום עליו אתה מופקד. מומלץ להפעיל גוף חיצוני שיבצע תכנון אסטרטגי – לשנים הקרובות (כולל עדיפויות).

גישה צנועה - קח בחשבון שקודמיך בתפקיד, הבינו את המשימה המוטלת עליהם והקימו את מערכות המחשוב של הארגון, בהתאם. לפיכך, אל תבצע החלטות נמהרות בהחלפת מערכות קיימות או שינויים דרסטיים – אלא אם כן זוהי משימה שהוטלה עליך עם הגעתך ע"י ההנהלה.

דאג לקבל גיבוי שוטף מההנהלה ומהקולגות שלך לפעולות שאתה מבצע.

זכור שתפקידך הוא לתת שירות מיטבי בתחום שלך לכלל הארגון ולהתאים את פעילות היחידה שלך לצרכים העסקיים של הארגון.

בהפעלת עובדיך, פעל בהתאם לכללים המפורטים בסעיף 7 לעיל.

דניאל נחום
bottom of page