top of page
Clapping Audience

זרקור על מנמ"ר/ית

אמיר זיו

מנהל אגף מערכות מידע

תפקיד:

עיריית הרצליה

ארגון / חברה:

1. מתי הייתה הפעם הראשונה בה נחשפת לעולם מערכות המידע? מה גרם לך להישאר ולהתמקצע בו?

בשנת 1986 סיימתי שנת שירות קבע כקצין צעיר בדרגת סגן והייתי אמור להשתחרר. ראש ענף ייצור בממכ"א, בנצי דווידוף הציע לי לעשות קורס תכנות בממר"מ ולהיקלט בממכ"א כתוכניתן. "הצצתי ונפגעתי". כך זכיתי להכיר מפקד יחידה מופלא בשם אריה עמית. הוא זה שגרם לי להישאר במערכת באמצעות אישיותו ועידודו שאצא ללימודים אקדמאיים ובעיקר להתקדם לתחום של ניהול פרויקטים. הפרויקט הראשון היה ניהול "חיזוי סיכונים דינמיים" , מערכת ייחודית שחוזה התפשטות של חומרים מסוכנים באויר לפי מודלים שונים על בסיס מפה. מערכת שהיתה בין הראשונות בצבא לעסוק בתחום המיפוי הממוחשב (GIS). הפרויקטים המגוונים והמעניינים שהובלתי במהלך השנים גרמו לי להישאר ובתחום ולהתמקצע בו.


2. מהו תחום הטכנולוגי בו אתה מתמחה? אילו תחומים נוספים בעולם הטכנולוגי מעניינים אותך?

התחום המרכזי שבו אני מתמחה זה תחום הערים החכמות. עיריית הרצליה מובילה בתחום זה עם הטמעה של טכנולוגיות מתקדמות. אנו עושים שימוש באנליטיקות וסנסורים מסוגים שונים. המערכות שלנו מספקות מידע בעל ערך רב לקבלת החלטות, כגון ספירה של כמות וסוגי רכבים הנעים בעיר, ספירת אנשים באירועים שונים, סנסורים של איכות הסביבה שמנגישים מידע לתושבים, סנסורים שמתריעים על הצפות במרחב הציבורי, מערך מקלטים חכמים עם מנגנון פתיחה אוטומטי מרחוק וסנסורים מצילי חיים בכל מקלט. זו דוגמא על קצה המזלג עד כמה הרצליה מתקדמת. תחום נוסף שמעניין אותי זה שילוב יכולות AI לשיפור התפעול של המנגנון הארגוני והשירות.


3. ספר לנו על הצלחה/אתגר/כישלון שחווית בתחום טכנולוגיות המידע במהלך הקריירה

יש הצלחות רבות במתן פתרונות שקידמו את העיר בפן הטכנולוגי, התפעול השוטף והשירות אבל ההצלחה המשמעותית היא בפן הניהולי ארגוני. כשנכנסתי לתפקיד, מצב ה – IT היה כאוס טוטלי וללא מנהל (שפוטר לפני כן). תוך מספר חודשים בניתי יחד עם האנשים המעולים והמחויבים שהיו לי, אגף מקצועי שעובד באופן הרמוני הן פנים אגפית והן מול ממשקים חיצוניים. כך נוספו עוד ועוד סמכויות ועוד משאבים ומיחידת מטה של עשרה אנשים הפכנו לאגף שמונה מעל 40 איש. אגף שהמנכ"ל עו"ד אהוד לזר הגדיר אותו כאגף הביצועיסט מספר 1 בארגון. גאוה. שמח שלא חווינו כישלונות משמעותיים למעט תקלות כאלה ואחרות שמטופלות במיידי.


4. איך אתה רואה את הענף בשלוש-חמש השנים הבאות?

הכיוון הוא הביג דאתה. תהיה פעילות רבה סביב המידע, BI  ותחום ה – AI. גופים מתקדמים יחפשו יכולות לקבלת החלטות על בסיס מידע. גם עיריית הרצליה שוקדת בימים אלו על הכנת תוכנית אסטרטגית ל - 15 השנים הבאות כשאני מוביל את המהלך יחד עם מנהלת חקר הנתונים אצלי באגף. התוכנית כוללת הקמת DATA LAKE ושימוש מסיבי בנתונים. כן, ארגונים ישלבו יכולות AI שיקדמו אותם מאוד וייעלו תהליכים.


5. איך אתה מתעדכנ בחידושים ובמגמות?

קורא חומרים מקצועיים ומקיים פגישות עם ספקים שונים. אני לא מפסיק לאתגר את הספקים השונים להמליץ לנו על יכולות וטכנולוגיות מתקדמות


6. איך אתה מנהל את העובדים שלך? , איך אתה בונה את הצוותים שלך? , איך שומרים על עובדים?

היכולת לניהול עובדים היא פועל יוצא של מספר פרמטרים:

  1. מומחיות

  2. אינטליגנציה רגשית - מערכת יחסים

  3. ערכים

  4. כריזמה

  5. סמכות

  6. כוח

אני מאמין שארבעת הפרמטרים הראשונים שציינתי הם המקורות החשובים יותר לרתום אחריך את המערכת. אני מנהל שמקשיב ומתייעץ עם הצוות. לאחר שקיבלתי את מלוא המידע אני מקבל את ההחלטות.

אתגר משמעותי ביותר הוא לשמר את האנשים הטובים ועוד יותר קשה זה לגייס  מכוון שמדובר בארגון ציבורי עם יכולות מוגבלות לתגמל עובדים. זה דורש עבודה, זה דורש לשבת עם העובדים, להיות בקשב לצרכים שלהם, לעשות מאמצי על מול ההנהלה כדי שיקבלו את המקסימום שמתאפשר בהתאם ליכולות שלהם. כשעובדים רואים את המאמץ וגם את התוצאות הם מחויבים ונותנים את המקסימום. חשוב להדגיש שההנהלה בעיריית הרצליה מבינה את הצורך ומאפשרת לשפר את התנאים במסגרת המותר על פי חוק וליכולות התקציביות. לאחרונה גייסתי אנליסטית כמנהלת מח' חקר נתונים. לא פשוט לגייס בעל מקצוע כזה אבל בשיחות אישיות עם המועמדים אתה מראה את היתרונות שיש בעבודה בעירייה והם לא מבוטלים, ואכן כך הצלחתי לגייס מישהי מעולה. אתה חייב להיות מנהל עם אינטליגנציה רגשית גבוהה ויכולת הנעת עובדים כדי לשמר ולנהל את העובדים.


7. מה ממריץ אותך בתפקיד הנוכחי ומה מרוקן אותך?

ממריצה אותי האמביציה לקדם כל מה שאפשר. יש בי את השילוב של ספרינטר ואצן למרחקים גדולים. הרצון לשפר את התשתיות, לשפר את השירותים שאנו נותנים הן פנים ארגונית והן לתושבים. להעמיק את המהלך של הטרנספורמציה הדיגיטלית כך שמה שיותר תהליכים יהיו אוטומטיים. יש כאן הליך של היזון חוזר שכולל את ההנהלה בראשות ראש העיר מר משה פדלון והמנכ"ל עו"ד אהוד לזר, אותי ואת הצוות המדהים, הליך שמאפשר לחשוב רחוק מאוד ולממש חלומות. זה טוען אותך באנרגיות כל הזמן. אין יום אחד שדומה ליום האתמול. אין דברים שמרוקנים. לא מאפשר סיטואציה כזו. כן, יש חסמים בירוקרטיים אבל  מתמודדים עם האתגרים ויכולים להם. לא זכור לי פרויקט שרצינו ולא מימשנו.


8. מניסיונך המקצועי, איזה טיפ היית נותן למנמ"רים שעושים את צעדיהם הראשונים?

טיפ ראשון – עבודת צוות, טיפ שני – עבודת צוות , טיפ שלישי... כן, גם עבודת צוות. אתה חייב להבין שבלי הרוח הגבית של ההנהלה, בלי הקשבה והתייעצויות עם הצוות ובלי שיתוף פעולה עם קולגות וספקים תתקשה להגיע להישגים. על כן, לפני שאתה מנהל תהיה בן אדם, אדם קשוב. בכך תמנע מ- "אפקט דאנינג-קרוגר" ותוכל להצליח בתפקיד.

אמיר זיו
bottom of page